Mi legyen a büdös futócipő sorsa?

A futás maga a szabadság, erő, száguldás (már akinek). Ha futókról nézel fotókat, általában mosolygó embereket találsz, színes ruhákban, sehol izzadtságfolt vagy büdös cipő. Ha pedig az ember megnézi a valóságot: a futás ugyan tényleg maga a szabadság, de néha küzdelem, esőben csurig ázás, terepen sárban csúszás, aszfalton zebránál ácsorgás, otthon pedig büdös ruhák és hasonlóképpen büdös cipők kupaca.

Mivel én a valóság pártján állok (sőt, a kép az én lábamról és báli cipőmről készült), összeszedtem infókat azoknak, akik néhanapján szembesülnek a küzdelmek egyikével: mi legyen a büdös cipővel azon kívül, hogy az ajtón kívül hagyom? A futócipőkre fogunk koncentrálni, azaz nem fogok kitérni a bőr csizmákra, nyári szandálokra, és az olyan módszerekre, amelyek tönkretehetik a nem éppen olcsó futócipődet.

A Pilisben tavaly...

A Pilisben tavaly...

Először is, mitől büdös a cipő? A baktériumok és az izzadság találkozásától. Ezzel a kettővel kell felvenni a harcot, és ennek kétféle módja van: a természetes és a vegyszeres trükkök.

Természetes módszerek

Szabad:

 1. Elsőként próbálj meg rájönni, honnan eredhetnek a bajok. Más lehet a probléma, ha egyébként is izzadós a lábad, és más, ha keresztülfutottál egy szétázott erdőn.
 2. Szedd szét a cipőt, vedd ki belőle a talpbetétet, és hagyd száradni. Ne tedd rá a radiátorra, ha az túl forró. A cipőből vedd ki a fűzőt, emeld fel a nyelvét, és így tedd napos, és/vagy meleg helyre.
 3. Fagyaszd le a cipőt: csomagold zacskóba, és tedd be a mélyhűtőbe. Sokaknak működik, hiszen a baktériumokat öli meg, de nem bizonyított a hatás. Előtte szárítsd ki!
 4. Használj textilkondicionáló kendőt: gyűrd össze és tedd a cipőbe. Felszívják a megmaradt nedvességet, és illatával is segít.
 5. Tegyél mandarin-, grapefruit-, narancs-, vagy citromhéjat a cipőbe éjszakára.
 6. Levendulaolaj is segíthet, egy-két csepp elég a cipőbe. Szintén baktériumölő hatású.

Tilos:

 • Zokni nélkül futni.
 • A teafaolaj sem tanácsos: tönkreteheti a betétet. Olcsó cipőkben elmegy, ha a zoknidat ezzel az anyaggal kezeled, de a futócipő nem az olcsók közé tartozik általában.

Vegyszeres módszerek

Szabad:

 1. Gombaölő por vagy spray szórása a cipőbe javíthat a helyzeten. Ha gombás fertőzésre gyanakszol, a grapefruitmag-olaj csodákat művel a lábbal, a teafa olaja szintén működik.
 2. Éjszakára tegyél szódabikarbónát a cipő belsejébe. Keverheted cink-oxiddal is, ha biztosra akarsz menni a baktériumok elleni háborúban.
 3. Próbálhatsz szagölő sprayt is, de igyekezz a használat előtt meggyőződni róla, hogy összetevőivel nem tesz kárt a cipődben.
 4. Tölts meg egy zoknit tiszta macskaalommal (nem vicc), és tömd a cipőbe. Hagyd benne éjszakára, reggelre illatmentes lesz a cipő.
 5. Fele-fele arányban vegyíts vizet ecettel, majd ezt spricceld a cipő belsejébe.

Tilos:

 • Hajszárítóval meggyorsítani bármely nedves szagölő anyag felszívódását.
 • Ne használj sima dezodort az illatosításra, irritálhatja a lábad.
 • A por állagú anyagokat ürítsd ki a cipőből használat előtt, ne hagyd benne.

Sok sikert mindehhez! Legközelebb romantikusabb témával jelentkezem.

Forrás: www.wikihow.com, youtube: HouseholdHacker.