És te heti hányszor?...

Jógaórán egy gyakorlótól kaptam a kérdést: heti hány óra jógával milyen eredményeket lehet elérni? A kérdés teljesen jogos, és érdemes is elmorfondírozni ezen.

Mindannyiunknak sűrű a naptár, a szabadidőnket szeretjük hatékonyan beosztani, és ha lehet, a hobbinkra, a családunkra, a barátainkra szánjuk. Aki pedig egy fő sportág mellé szeretné beilleszteni a jógát, annak különösen fontos lehet a válasz, hiszen egy futó leginkább futni szeretne (sokat), és a jógára, mint eszközre tekint bizonyos, a futáshoz kapcsolódó célok eléréséhez vezető úton.
Az alábbi cikkben alapvetően másfél órás gyakorlásokkal számolok, de fontos megjegyezni, hogy a rövidebb idejű, de gyakoribb és konzisztens gyakorlás hatékonyabb és biztonságosabb, mint az alkalmankénti, két órás megszakadás és szemgúvadás
Lássuk, mi mire elég…


Heti egy gyakorlás

Heti másfél óra, jól időzített jógával elsősorban a sérülések nagyobb eséllyel való elkerülésére számíthatsz. Ha van már komoly sérülés, vagy makacs, elhúzódó, kritikus helyen előforduló problémáról van szó, akkor lehet, hogy nem elég, de kezdetnek nagy lépést jelent, különösen hozzáértő, figyelő oktató kezében.
Felébred a testtudat. Különösen hangzik, de sokan nem tudjuk értelmezni a testünk jeleit, üzeneteit. Sokaknak probléma egyes testtájakat tudatosítani, megérezni, egyáltalán tudatában lenni. Nehéz lehet egyes izmokat elkülöníteni a többitől, megérezni, mi történik a testben, mit „kellene” érezni, és mi az, ami intő jel. Sokan nőttünk fel úgy, sőt, a fitness klubokban most is azzal találkozunk, hogy azt mondják nekünk, csak az használ és fejleszt, ami fáj. A jóga nem így dolgozik, ennél finomabb jelzésekre figyel, a fájdalom pedig szükségtelen, és nem produktív.
Megismerkedsz a légzéstudatossággal. Kevés mozgásformánál találkozhatsz olyan hangsúlyos légzésfigyeléssel, mint a jógában (sőt, a jóga is sokkal több, mint mozgás, és a légzés hatalmas szereppel bír ebben a rendszerben – de erről könyveket lehet teleírni). Minden órán hallod, hogy milyen mozdulatot végezz belégzésre, milyet kilégzésre, hogy ne tartsd vissza a levegőt, hogy lélegezz egyenletesen, és megérezheted, hogy a légzés nem zavaró „kötelesség”, hanem erő, amelyből te is erőt meríthetsz mozgás közben. Megtanulod például, hogy létezik bordaközi légzés, vagy hogy a légzéseddel hatni tudsz a teljes testre. 
Próbálj ki egy deszkapózt (=plank) úgy, hogy egyenletesen, lassan lélegzel, és próbáld ki ugyanezt visszatartott, erőltetett légzéssel – teljesen más lesz az élmény, és más nehézségűnek fogod érezni a feladatot.
Amikor futsz vagy bringázol, vagy egyéb sportot űzöl, jellemzően használod a tested, de ugyanazzal a mozgásformával nem igazán tudod támogatni is. A testednek (is) vissza kell adnod, hogy aztán elvehess tőle. Heti egy jógával ezt az igénybevételt tudod csökkenteni. 


Heti két gyakorlás

Erősödni fogsz. A saját magamon való kísérletezés során figyeltem meg, hogy heti két gyakorlással már nem csak a nagy gondokat lehet megelőzni, de némi erősödést is lehet tapasztalni. Természetesen ehhez kell, hogy az órákat komolyan vedd, és tartalmazzanak megfelelő nehézségű gyakorlatokat.
Regenerálódik a test. Ha komoly igénybevétel történt vagy történik rendszeresen, akkor a heti egy alkalom nem lesz elég, hogy ellensúlyozd a hatásait, heti kettővel viszont már érezni fogod, hogy változnak benned dolgok – néha akár megfogalmazni is nehéz lehet, hogy mi. Csökkenhetnek egyes fájdalmak, amik az igénybevétel miatt jelentkeznek.
Heti két órával már nem csak szinten tartasz és „tüzet oltasz”, hanem fejlődhetsz is. Amint ez megtörténik (és ha fejlődik a testtudatod, akkor már egyre apróbb jelekből észre fogod venni, hogy ez óhatatlanul megtörténik), egyre kevésbé lesz a jóga kötelesség vagy feladat, jobban átadod magad a gyakorlásnak, ami pedig tovább fogja erősíteni a pozitív hatásokat. Hát nem fantasztikus?

Jóga sportolóknak


Heti három gyakorlás

Fejlődni fogsz, ez elkerülhetetlen. Erősödsz, hajlékonyabb leszel, változik a tested, centiről centire kerülsz közelebb a céljaidhoz, aztán olyasmiket tudsz megcsinálni, amiken magad is meglepődsz. El tudsz mélyedni a gyakorlásban, erősödsz mentálisan is. Kitartóbb leszel, megtanulsz koncentrálni, gyakorlod az összpontosítást, fejlődik az egyensúlyérzéked. A gyakorlásod és a tudásod szintet ugrik.
Megugrik a testtudat, és a legkisebb jelzéseket is megtanulod értelmezni. Megismerkedsz a saját testeddel. Megtanulod, mi is történik, és tudod befolyásolni is. Ez nem csak jógázás közben hasznos, hanem az autóban üléstől kezdve a sportolásig rengeteg helyzetben. Könnyen és az önbecsüléseden esett csorba nélkül tudsz pózokra vagy helyzetekre nemet mondani, ha tudod, hogy neked általában vagy éppen csak aznap nem válnak javadra.
Fejlődik a légzésed. Magamon vettem észre: amikor megtanultam jógán lélegezni, akkor már futáskor is jobban tudtam lélegezni, vagy a légzésemet bizonyos célok felé irányítani, legyen az fájdalom csökkentése vagy pusztán ellazulás. A légzés azonnali és közvetlen kapcsolat a testeddel, amelyet szabadon tudsz befolyásolni, de meg kell tanulni bánni ezzel.
Kísérletezhetsz: el tudsz látogatni olyan órákra, amelyek nem kifejezetten a rehabilitációt szolgálják, kipróbálhatsz különböző irányzatokat, megtalálhatod azt, ami neked a legjobban esik. Lehet, hogy végül annál maradsz, amelynél kezdted a gyakorlást, de ez már tudatos választás, nem pedig kényszer.


Heti négy, vagy több gyakorlás

Gratulálok, jógi lettél!